Bra skrivet om lavinrisk

3 thoughts on “Bra skrivet om lavinrisk”

  1. Lite förvirrat, det är ju typ natt här i gamla världen. Men, c14 betyder kollaps av ett lager på 14:e slaget vid kompressionstest, dvs när man slår på spadbladet en frilagd 30x30cm kolumn. 10 slag med handen, 10 från armbågen och 10 från axeln, så 4:e slaget från armbågen alltså. /snönörden

    Jag tycker G3 eller Black Diamonds snösågar ser fina ut /prylnörden

    1. 🙂 Jag tycker att nördar i allmänhet är kung. Snö- och prylnördar tillhör de bästa kategorierna, särskilt eftersom jag själv är så sjukt onördig på allt annat än möjligtvis djur.

      1. Nu har nörden slagit upp sina små ögon och blickar ut över en ny dag. Jag tror att det tunna snötäcket (som vi ju även har i Sverige) är farligt förutom av den orsak du nämner även för att temperaturgradienten i snötäcket blir väldigt stor, dvs det är stor sklillnad i temperatur vid marken och vid ytan, detta förstärks såklart även av den generellt sett lägre (luft)temperaturen. Stor temperaturgradient betyder stor vätsketransport genom snön, som då bryts ner, facetterar sig eller “sockrar sig” som man vanligtvis kallar det. Detta är bildar ett elakt lager i botten, och det är extra lömskt eftersom det kan hålla väldigt länge och plötsligt kollapsa när någon triggar en “sweet spot” där ovanliggande flak är extra tunt av ngn anledning, t.ex. pga en konvex eller att det sticker upp en sten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s